Wat is een gemeenschapscentrum

Wat is een gemeenschapscentrum
Inhoud
  1. Het buurthuis
  2. Een cultureel centrum
  3. Voor kinderen
  4. Bibliotheek
  5. Openbare ruimte
  6. Per gemeente verschilt het aanbod

Een gemeenschapscentrum is een sociaal-culturele ruimte. Bijna iedere gemeente heeft wel ruimtes die onder deze noemer vallen. In België worden deze gemeenschapscentra bijna altijd beheerd door de betreffende gemeente en voor een deel gesubsidieerd door de overheid. Ook Nederland kent zulke plekken in verschillende vormen. Een daarvan is bijvoorbeeld ‘het buurthuis’.

Het buurthuis

Het buurthuis heeft als doel om de sociale samenhang en leefbaarheid van wijken, buurten en dorpen te bevorderen. Soms wordt er ook preventief ondersteuning aangeboden aan jongeren met ‘opgroeiproblemen’. Ook voor de ouders van deze jongeren is er vaak bijval. In een buurthuis biedt men vaak hulp op verschillende vlakken, bijvoorbeeld door ondersteuning te bieden aan vrijwilligers of mantelzorgers. Daarnaast worden er in een buurthuis regelmatig verschillende activiteiten georganiseerd.

Een cultureel centrum

In een cultureel gemeenschapscentrum ligt de nadruk vooral op de manifestaties die worden gehouden in dit centrum. Het onderwerp van deze manifestaties hebben voornamelijk te maken met het kunst- muziek- en cultuurgebied.

Voor kinderen

Er zijn ook speciale gemeenschapscentra voor kinderen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan speeltuinen en de dierenboerderij, maar ook speciale ruimtes waar activiteiten voor kinderen worden georganiseerd.

Bibliotheek

Ook de bibliotheek is eigenlijk een gemeenschapscentrum. Hier vindt men niet alleen een uitgebreid aanbod aan lectuur, maar hier worden vaak ook verschillende evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld cursussen of lezingen.

Openbare ruimte

De gemeenschapscentra zijn over het algemeen openbare ruimtes, een ruimte die dus voor iedereen toegankelijk is. Soms moet er wel een bijdrage worden betaald om ergens aan deel te nemen, andermaal is de toegang voor een activiteit gratis. Ook kan het zijn dat er een bepaalde toegangsleeftijd of toegangsregels verbonden zijn aan de gemeenschapscentra.

Per gemeente verschilt het aanbod

Per gemeente kan het nogal eens verschillen wat het aanbod aan gemeenschapscentra is. Kijk eens op de website van de gemeente waarin je woont om te zien wat er allemaal aanwezig is in jouw gemeente.

Vergelijkbaar

Wat is mediation
Wat is mediation

Wat is mediation

Mediation is een begrip wat we steeds vaker horen. Mediation betekent conflictbemiddeling, wat...
Persoonlijke groei
Persoonlijke groei

Persoonlijke groei

Soms worden er in een gemeenschapscentrum ook activiteiten gehouden die een positieve invloed...
Drukte in je hoofd vraagt om ontspanning
Drukte in je hoofd vraagt om ontspanning

Drukte in je hoofd vraagt om ontspanning

Veel mensen hebben een druk bestaan in deze snelle wereld. Werken, opvoeden, huishoudelijke taken,...
Wat zijn leuke ontspanningsmogelijkheden
Wat zijn leuke ontspanningsmogelijkheden

Wat zijn leuke ontspanningsmogelijkheden

Lekker een avond naar een theater kan voor ontspanning zorgen. Of je nu kijkt naar een opera, een...