Mediation is een begrip wat we steeds vaker horen. Mediation betekent conflictbemiddeling, wat wil zeggen dat een bemiddelaar gaat bemiddelen om een conflict tussen verschillende partijen op te lossen door de partijen met elkaar in gesprek te brengen. Vaak is het zo dat als er een conflict is, de communicatie tussen de partijen stagneert of niet op een normale manier mogelijk is. Een mediator gaat hier proberen verandering in te brengen.
Een mediator inzetten
Mediators worden vaak in gezet bij scheidingen of voor geschillen op het werk. Maar ook burenruzies kunnen prima bij een mediator op tafel worden gelegd. Vraag in een gemeenschapscentrum bij jou in de buurt wat hier de mogelijkheden voor zijn. Is er geen mediator mogelijk in het gemeenschapscentrum, dan kun je ook zelf een mediator regelen en het gemeenschapscentrum als neutrale grond voor de gesprekken gebruiken.
Bemiddelen bij een burenruzie
Bij een burenruzie kun je denken aan buren die geluidsoverlast van elkaar hebben of problemen door huisdieren. Maar ook een recht van overpad of een erfgrens kan soms tot een burenruzie leiden. Een te hoge schutting of een boom die de zon van de buren weg neemt, kan ook tot irritatie leiden. Zo zijn er verschillende redenen waardoor buren met elkaar in onmin kunnen komen en waarbij een mediator gewenst is. Ook als het gaat om een geschil met de verhuurder van de woning zou een mediator een oplossing kunnen zijn. Het is in ieder geval goedkoper dan dat je gelijk een advocaat inschakelt.
De onafhankelijke derde
Het doel van een conflictbemiddelaar is altijd het vinden van een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden. Hierin moeten de partijen elkaar soms wel enigszins tegemoetkomen. De mediator is de onafhankelijk derde en zal geen partij kiezen. Hij of zij zal alleen proberen om de ruziënde partijen met elkaar tot een oplossing te laten komen. Tijdens dit proces spelen de standpunten en belangen van de partijen natuurlijk een rol en de mediator zal ondersteunen in de verbetering van de communicatie hierover.